Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste hypotheek?

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste hypotheek?

Eigenaar worden van een nieuwe woning? Lees hier hoe je de voor jou beste hypotheek uitkiest

Eerst en vooral willen we je heel veel plezier en succes toewensen bij het zoeken naar jouw droomwoning. Al willen we zeker geen domper vormen op de vreugde, we willen je toch graag enkele tips meegeven voor de bijkomende zoektocht naar de voor jou best mogelijke hypotheek. Een hypotheek sluit je immers voor lange tijd af, je kan dus meer beter zeker zijn van je keuze.

Enkele tips bij het uitzoeken van jouw hypotheek

Zoals reeds aangehaald is een hypotheek een verbintenis voor lange tijd. Je hebt er dus alle belang bij hier niet al te licht over te gaan en de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken.

Vergelijk hypotheekverstrekkers

Als je even wat opzoekingswerk doet, zal je al snel ondervinden dat er heel wat aanbieders van hypotheken op de markt actief zijn. Hoewel je waarschijnlijk klant bent bij een bank die hypotheken aanbiedt, loont het zeker en vast de moeite ook verder te gaan informeren. Er is immers een groot verschil in voorwaarden en tarieven bij de diverse aanbieders. Een groot bedrag op een lange termijn, het kan je veel geld besparen door de juiste hypotheek te kiezen.
Onafhankelijke hypotheekadviseurs kunnen je helpen om het volledige marktaanbod op een rijtje te zetten.

Kies de juiste looptijd

Ook hier denk je best goed over na. Veel mensen willen openstaande kredieten zo snel mogelijk afbetaald hebben maar het zet je ook in een meer kwetsbare positie. Reken vooraf goed uit wat het beschikbare budget is voor je maandelijkse afbetaling en hou hierbij ook rekening met een zekere marge voor onverwachte kosten. Het is vaak beter een iets langer looptijd te nemen die je kan volhouden dan dat er tijdens de rit betalingsproblemen opduiken.

Verschillende formules voor verschillende profielen

Naast het nodige bedrag en de beste looptijd, is ook de formule van de hypotheek van groot belang. Kies je voor een vaste of variabele rente? Beide hebben voor- en nadelen. Zo ben je bij een vaste rente voor de volledige duur van de hypotheek zeker van je maandelijkse bedrag, bij een variabele rente kan je maandbedrag stijgen of dalen afhankelijk van de markt. In het laatste geval dien je goed na te gaan of je ingeval van een stijgende rente nog marge hebt in je maandbedrag.

Laat je informeren

Je hebt hierboven reeds kunnen lezen dat je uitzoeken van de juiste hypotheek eenvoudige lijkt dan het is. Ben je niet thuis op die markt, ga dan zeker advies inwinnen bij experts ter zake. Zij zullen voor jou alle mogelijkheden nagaan en je helpen bij het maken van de keuze die voor jouw situatie en jouw wensen de beste is. Veel succes alvast.

Reacties zijn gesloten.